Fakultní škola Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity
telefon: 725 984 708,
e-mail: sekretariat@zshornikova.cz,
ID datové schránky: hr9mbx4, IČO 48512575,
|
Školní informační systém |
|
Aktuality | O nás | Dokumenty | Výběrové třídy | Celoškolní projekty | Naše úspěchy | Školní kuchyně | |
Školní kuchyně s jídelnouJídelní lístek | Všeobecné informace | Objednávání stravy | Oblíbené recepty
Rozpis surovin je na 10 porcí KRKONOŠSKÁ CIBULAČKA Suroviny: 300g hovězí přední b. k., 300 g brambory, 300 g cibule, 200 g zelenina, 10 g sušené houby, 10 g česnek, 5 vajec, 3 l vývar A Postup: Hovězí maso nakrájíme na kostičky, osolíme a uvaříme do měka. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, kořenovou zeleninu, houby, česnek, cibuli (krájenou na kolečka) a kmín. Vše dáme spolu vařit. Před dohotovením zašleháme rozkvedlanými vejci. Ochutíme solí a polévkovým kořením. Před podáním zdobíme petrželovou natí.
VALAŠSKÁ KYSELICA Suroviny: 400 g mléka, 400 g brambor, 200 g kysaného zelí, 30 g hladké mouky, 200 g paprikové klobásy, 30 g smetany (12%), 40 g oleje, 40 g cibule, sůl, bobkový list, mletá paprika, pažitka, kopr. Postup: Na oleji zpěníme cibulku, přidáme mletou papriku, brambory nakrájené na kostky, osolíme, zalijeme vodou, přidáme koření a povaříme. Po změknutí přidáme zvlášť uvařené zelí, po chvíli zahustíme moukou rozšlehanou v mléce. Necháme povařit, přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a krátce opraženou. Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme koprem a pažitkou.
POCHOUTKA GRÓFA ZOLTÁNA CSECSODIHO Suroviny: 800g zadního hovězího masa, 300 g vajec, 300 g strouhanky, 700 g sterilovaného leča, 5 g česneku, 120 g cibule, 200 g oleje, 30 g mleté papriky – maďarské, sůl, případně koření podle chuti. Postup: Do plátků osoleného masa zaklepeme strouhanku, obalíme v rozšlehaných vejcích, zprudka opečeme na oleji po obou stranách a klademe na plech. Do ochuceného paprikového základu přidáme lečo a touto směsí plátky masa zalijeme a dusíme do měka. Jako přílohu podáváme dušenou rýži.
MYSLIVECKÁ SMĚS Suroviny: 500 g vepřové plece, 400 g drůbežích jater, 150 g zelené papriky, 150 g rajčat, 300 g cibule, 30 g česneku, 100 g žampionů, 120 g kečupu, 60 g oleje, sůl, pepř. Postup: Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a opečeme na cibuli. Po chvilce přidáme nakrájená játra, žampiony nakrájené na plátky a nakrájenou zeleninu, kečup, a dusíme. Jako přílohu podáváme rýži, těstoviny, hranolky. BELEŠE Suroviny: 1000 g hladké mouky, 0,7 l mléka, 6 žloutků, 130g tuku (másla, Hery), cukr podle chuti, sůl, balíček droždí, vanilkový cukr. Postup: Zaděláme kvásek a necháme vykynout. Zaděláme těsto a opět necháme vykynout. Z těsta vytvoříme malé bochánky, které roztáhneme na placky a usmažíme. Potřeme povidly a oválíme v mletém máku s cukrem.
Dobrou chuť Vám přeje Zdena Nováková, šéfkuchařka
Aktualizováno 01.10.2024, © webmaster |